Hidayah Suhailee
cara-cara nak jaga kura2

Tuesday, 1 January 2013 @ Tuesday, January 01, 2013 | 4 Comment [s]


hah!!! happy new year semua!!!! 
:face55: huhu... alhamdulillah di panjangkan umur kita :face55:

hoho... oke, look title tu??? oke-oke.... 
kepada yang suka turtle or ada bela turtle , ni ada tips or cara2 nak jaga dia macam mana....
for view....
oke, tengok gambar at atas tu, tu gambar turtle sya...
nama dia umasou.. hoho... comelkan nama dia??

oke, tanak banyak cakap oke... first kita kena tahu
1. sampai mana aras air yang dia boleh....
#atleast mesti lah aras sampai leher dia supaya dia boleh bernafas...
2. dia makan apa?
# oke. sini ada dua jenis mkanan dia makan tau...

  • makanan kura-kura yang dijual dalam satu tempat2 kecil..
    dalam dia ada butir-butiran makanan dia yang kecil-kecil macam nasi.
  • maybe ada yang pandai makan kangkung/sayur2an...
3. air tempat dia berenang/stay tu hendaklah selalu ditukar .
#kalau saya, sy tukar setiap hari tau.. sebab dia cepat berbau dan air dia cepat keruh
jika dia kuat makan.. my turtle tu kuat makan...
#kalau saya tukar air dia, saya juga akan bersihkan turtle tu.. 
*kira mandikan dia la..* - special gitu.. haha :crazy:

4.. kenala juga bagi lepas dia kat area yang luas supaya dia bebas sedikit.....

okelah.. itu sahaja... thanks  for view..




Older Post | Newer Post
Princess



Hello, I'm Yaya. sweet 19 for this 24 oct (2016).
SABAHAN
Bisnes Tudung
ig : hidayah_suhailee
ID Wechat: yayasuhailee_HS
E-MAIL :
daya.suhailee@yahoo.com




image
thank you!

Diary About Stuff


Tabung


TagBoard











History




The Credits!

Template by : Sharanichi Potter
Header By: Natrah
Edited By: Yaya Suhailee